Wat te doen bij overlijden?

Als iemand komt te overlijden zijn er allerlei formaliteiten waaraan gedacht moet worden en er komt behoorlijk wat werk bij kijken om alles goed te regelen. Iemand die bevoegd is (een arts) zal allereerst vast moeten stellen dat iemand daadwerkelijk overleden is. Met de schriftelijke verklaring die vervolgens wordt afgegeven kan dan de uitvaart gaan worden geregeld. Afhankelijk van hoe de overledene zijn of haar uitvaart heeft geregeld zul je of de uitvaart zelf moeten gaan regelen of wordt dit voor je gedaan. Bij de eerst genoemde optie is er sprake van een kapitaalverzekering en bij de tweede optie is er sprake van een naturaverzekering.

De burgerlijke stand dient ingelicht te worden over het overlijden van de persoon in kwestie, maar zoals je al kon lezen bij het artikel over de uitvaartverzorger kan deze dit ook voor je doen. Zo is er nog wel meer wat de uitvaartverzorger allemaal uit handen kan nemen.

Denk aan financiële instellingen

Ervan uitgaande dat de overledene ook een of meerdere bankrekeningen had is het de taak van de nabestaanden ervoor te zorgen dat deze geblokkeerd worden. Uiteraard dient niet alleen de bank op de hoogte te worden gesteld van het overlijden, maar dit geldt voor alle instanties die ook maar iets met financiën te maken hebben. Contacteer dus ook de verzekeraar(s) waarbij de overledene bij was aangesloten en contacteer ook de Belastingdienst. Er komt dus nog een hoop bij kijken als iemand komt te overlijden.

Ook een bezoek aan de notaris hoort bij overlijden, aangezien hier die zaken die worden nagelaten door de overledene zullen worden verdeeld.

Previous post:

Next post: